Hjem
Om oss Nyheter Kontakt oss
KOMPETANSE
Markedsføring
Kreativt arbeid
Web utvikling/design
Grafisk design
Messestands/Events
REFERANSER
Markedsføring
Profilering
Web
Grafisk design
Messestands/Events
TJENESTER
Oppfølging
Sammendrag
MARKEDET
Trender
Nyheter
Hjem > MARKEDET > Trender >
Skriv ut denne siden

Trådløs CD-lyd

Publisert 27.08.2010

På tide å kaste lydkablene? Texas Instruments mener å ha overbevist selv de mest audiofile. En robust 5 MB/s skal gi CD-lyd uten kabler

TI-avdelingen har jobbet på spreng de siste måneder for å få ferdig de nye radiobrikkene som skal gi gromlyd uten kabler. Det er viktig, ja helt nødvendig at lyden kommer fra A til B uten den minste forstyrrelse. Det har nesten vært som et forskningsprosjekt sier produktansvarlig ERling Njå Simensen. Teknologien; Pure Path Wireless, er utviklet i samarbeid med TI´s lydeksperter i Danmark(tidligere Toccata Technology Aps).

KAST KABLENE
Ifølge Simensen kan teknologien som nå er manifestet i brikken CC8520 brukes i alt fra hodetelefoner til musikk og spill, til stereoanlegg og hjemmekino. For eksempel er det dårlige høytalere i flatskjerm-TV´r og da kan trådløse høytalere være et godt suplement. Mulighetene er mange og TI har derfor tatt fram et utviklingskort som gjør det mulig å teste ut ulike løsninger og grensesnitt. Kortet kan enkelt bygges inn i et produkt. For å bygge et produkt kreves det ganske få komponenter, i praksis en lydkodek, den trådløse brikken og eventuelt en forsterker for å øke rekkevidden. I høytaleren trengs kun et RF-kort og et forsterkerkort(klasse D). I tillegg har TI laget et vertøy som skal gjøre det lett å sette opp timing, grensesnitt, o.l. for å konfigurere brikken riktig. Simensen poengterer at det ikke trengs noen programvareutvikling - da konfiguratoren inneholder verktøy som generer koden som skal til.

KRESENT PUBLIKUM
Selve radioen har langt høyere kapasitet, 5MB/s - endet som strengt tatt er nødvendig. Lydkanalen trenger bare 7-800 kb/s forklarer Simensen. Men ved å spre data ut i tid og rom(spread spectrum) gjøres overføringen mer robust, samtidig som brikken inneholder teknologier som interleaving, interpolering, forward error correction og resending for å fjerne støy. Kommunikasjonsavvik blir veldig tydelig i en lydløsning f.eks. i form av knepp og klikking. Det toleres ikke blandt kresne lydfolk, understreker Simensen, som også har erfart en viss skepsis til trådløs lyd i markedet, noe som har gjort at andre eksisterende løsninger ikke har tatt av. Dette tror han vil endre seg.

GOD STØTTE
I tillegg har TI-gjengen en stor fordel, i og med at selskaper globalt leverer komponeneter i bøtter og spann til multimediaindustrien, fra forsterkere til AD- og DA-omformere. Foruten tilgang til eksisterende kunder har det gjort det lettere å bygge demonstrasjons- og evaluerings-produkter.

INTERFERENS
Hver brikke har en unik ID, slik at du slipper å høre naboens musikk dersom han skulle ha et lignende produkt. Når det gjelder interferens har TI løst det med en "black box". Vi har utviklet en intelligent protokoll som håndterer dette. Systemet scanner automatisk eteren for trafikk, for ikke å interferere med annen trådløs lyd eller WLAN for den saks skyld, sier Simonsen.

SOVER MESTE AV TIDEN
Det er lagt inn en stor sikkerhetsmargin i teknologien, at hele pakker kan renses flere ganger en nødvendig, for å hindre tap av data. Ja faktisk sover brikken det meste av tiden! Og selv om lyden bufres for å ha litt å gå på er dette uansett neppe hørbart; det er kun snakk om 20 ms forsinkelse( tilsvarende har bluetooth en forsinkelse på 200 ms.) Trådløs klokkesynkroniseringer er noe vi har jobbet lenge med - det har vært en utfordring. Men systemet må være synk, spesielt når det er flere enheter i nettverket, utdyper Simensen. Systemet synker hvert 2. ms.

BEKREFTER TREND
Det er mye teknologi og kunnskap som er integrert i disse brikkene, kommenterer markedsdirektør Volker Prüller i TI. Det bekrefter også en TREND vi ser, mot stadig mindre omfattende "innomhus" design, og desto mer innhold i systembrikker. "Halvlederleverandørene" er kommet langt i det siste, de er blitt mer "systemleverandører" bemerker han. Prüller som har lang fartstid i TI-systemet er imponert over hva osloavdelingen har fått til. I forhold til størrelsen på teamet er det imponerende hvor langt framme teknologien deres er - sier han. 
Copyright © 2018 www.rudi.no Rudi Reklamebyrå. All rights reserved.